Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: Retrogradan polnitev - amalgam v tkivu
avtor: anonimno datum: 17.02.2015 09:37
Lep pozdrav.rnNa enki desno zgoraj so mi pred 6 meseci opravili rnretrogradno polnitev. Med polnjenjem je zdravnica rndvakrat izgubila amalgamsko polnitev, šele s tretjo rnna novo pripravljeno količino amalgama je uspela rnkoreninski vršiček zapolniti. Ves čas od posega imam rntežave z mrtvičenjem okoliškega tkiva, za kar mi je rnpredlagala B-komplex, zaradi zatrdline, ki ne splahni rnpa me je 15 x obsevala z laserjem. Uspeha ni bilo. rnPri govorjenju se desni del ustnice ne giblje enako rnkot levi, prav tako predel nosu desno od desne rnnosnice (oba predela, v katerih čutim ob dotiku rnščemenje namesto občutek dotika). Pri slikanju zob rnje vidna lokacija, kje sta obe izgubljeni količini rnamalgama, celoten predel pa je posejan z drobnimi rnpikicami amalgama. Eden od večjih kosov amalgama rnje pripotoval precej visoko, medtem, ko drugi tiči rnblizu mesta polnitve vrha korenine. Tretji je na rnsvojem mestu.rnZanima me, ali je te delce možno odstraniti iz tkiva. rnČe ne, ali lahko v bodoče predstavljajo resno rnzdravstveno težavo? Prosim za nasvet. Če vam bi bil rnrentgenski posnetek v pomoč, vam ga lahko pošljem rnpo mailu.
 
odgovor: Retrogradan polnitev - amalgam v tkivu
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 21.02.2015 20:42
Spoštovani!rn Oprostite za zapozneli odgovor (počitnice..). Predvidevam, da je pred retrogradno polnitvijo narejena "apikotomija" (odsranitev ciste in vrha korenine). Po operaciji nastane brazgotina in je zato prisoten občutek napetosti in "ščmenja". Odstranjen je del kosti ter je potreben določeni čas, da nastane nova. Ostanki amalgama niso nevarni za zdravje (amalgam je inertna spojina). Amalgam je možno odstraniti, ni pa smiselno. Redno hodite na kontrolne preglede k svoji zobozdravnici. Če oceni, da potek po zdravljenju ni zadovoljiv, lahko ponovi poseg, oz. če bo potrebno, odstrani zob.rnLep pozdrav, N.M.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.015s] Ads