Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Ostalo
vprašanje: atrofija skeleta
avtor: anonimno datum: 05.09.2001 11:29
Pozdravljeni!
Pred pol leta so se mo pjavile bolečine v predelu desnega komolca, kmalu se je pojavila oteklina in modrica. Moja zdravnica me je poslal k ortopedu, ki mi je dal lokado. Bolečina je sicer prenehala, sčasoma tudi oteklina, ostala pa je nekakšna deformacija v obliki štrleče kosti (morda hrustanec). Pred mesec dni se je ponovno pojavila bolečina z oteklino in modrico. Šla sem k specialistu ortopedu in komolec medtem mazala z mazilom Diverin. Ortoped me je poslal na slikanje in po pregledu postavil diagnozo diguzna atrofija skeleta (na sliki so dobro vidne temne sence v predelu celotnega sklepa in še 8 - 10 cm navzgor in navzdol od sklepa. Istočasno me je poslal še na primerjalno slikanje drugega komolca in slikanje kostne mase. Za terapijo naj bi se dogovorila po prejemu vseh izvidov (zaenkrat samo mazilo Pernaton).
Ker še nekaj časa ne bo vseh izvidov, prosim za nasvet, kaj lahko naredim sama oziroma, kakšna je običajna terapija.
Hvala
 
odgovor: atrofija skeleta
avtor: Franci Beigot, dr. med. datum: 06.09.2001 21:49
Spoštovani obiskovalec/a,
pogrešam kar nekaj podatkov, s pomočjo katerih bi se dalo približati verjetnemu vzroku vaših težav (podatek o morebitni poškodbi tega komolca, natančnejša lokacija bolečega predela, starost in podobno). Iz podatkov, ki ste nam jih navedli, lahko sklepam, da gre najverjetneje za boleče vnetje ob narastišču kit. V ospredju je navadno močna bolečina, ki se še poveča na neposredni pritisk. Po blokadi, injekciji lokalno danega zdravila, se običajno lepo umiri. Se pa zna ponoviti. Ugoden vpliv ima hlajenje z ledom. Običajno so ob tem potrebna še zdravila v obliki tabletk, analgoantireumatiki. RTG pri tem vnetju ne pokaže sprememb.
Najdba na RTG posnetku je drugotnega značaja. Gre za zmanjšanje kostne mase. Najpogosteje gre za osteoporozo, ki se običajno pojavi po menopauzi, po 70. letu pa pri obeh spolih. Če se pojavi prej, v srednjih letih, je potrebno ugotoviti rizične dejavnike in jo ustrezno zdraviti. Če gre pri vas za izgubo kostne mase in v kolikšnem obsegu, vam bo dala odgovor prav meritev le-te. Do takrat živite mirno in zdravo!
Franci Beigot, dr. med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.017s] Ads