Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: popokane žilice
avtor: anonimno datum: 06.01.2001 05:22
zakaj pride do popokanih žilic in ali jih je možno odstraniti?
Nahajajo se na več mestih od kolena navzdol.
 
odgovor: popokane žilice
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 07.06.2001 18:01
Drobne razširjene krvne žilice pod površino kože imenujemo teleangiektazije ali retikularne vene. Čeprav motnjo opisujejo kot popokane žilice, so žilice dejansko le širše kot običajno. Po klasifikaciji kronične venske insuficience spadajo v prvi razred. Teleangiektazija povzroča rdečino in videz popokanih žilic. Najpogosteje so na nosu ali licih. Običajno nastanejo zaradi izgube kožnega podpornega tkiva, ki je lahko npr. posledica prekomernega sončenja. Lahko nastanejo tudi po dolgoletnem uživanju alkohola. Pogosto pa očitnega vzroka ni. Redkejši vzroki so tudi bolezni vezivnega tkiva (sistemski lupus eritematodes ali dermatomiozitis) ali pordelost obraza (rozacea). Možne so tudi dedne hemoragične teleangiektazije, pri kateri bolniki večkrat krvavijo iz majhnih skupkov razširjenih krvnih žilic okoli ust ali nosu, drugod po koži ali iz prebavil. Posledica tega je lahko slabokrvnost.
Sicer pa teleangiektazije običajno niso razlog za zaskrbljenost, večinoma so le lepotna "napaka". Odpravi jih lahko dermatolog. Edini način zdravljenja pa je elektrodesikacija (električno uničenje zgornjih plasti kože). Poseg pa je uspešen le v posameznih primerih.
Lep pozdrav!
Andreja Cokan, dr.med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.029s] Ads