Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: gingvitis in stomatitis
avtor: boris datum: 09.10.2001 13:11
spoštovani,
prosil bi vas, če mi razložite pomen tujk, ki sem jih navedel v naslovu. zahvaljujoč mojemu stomatologu, sem se težav z zobmi znebil, vseeno pa me zanima, kaj sploh pomeni diagnoza: stomatitis in gingvitis.
najlepša hvala
 
odgovor: gingvitis in stomatitis
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 15.10.2001 19:28
STOMATITIS (stoma -lat. votlina)je vnetje sluznice ustne votline katero se lahko pojavi kot primarna bolezen, ali kot manifestacija sistemske,splošne bolezni. Vzroki so različni - virusi, bakterije,hormonske motnje, tobak,preobčutljivost na zdravila, akrilat(proteze),stomatološke materijale(amalgam,kompozit), žvečilno gumo,zobno pasto,rdečilo za ustnice... Stomatitis se tudi lahko pojavi pri kronični bolezni ledvic.
GINGIVITIS je vnetje dlesni zaradi nabiranja plaka (zobnih oblog) in razmnoževanja bakterij. Faktorji ki prispevajo k nabiranju plaka so: pomanjkljiva ustna higiena, slabe zalivke, tesno stanje zob,... Nekatere splošne bolezni pripomorejo nastanku in razvoju gingivitisa (endokrine bolezni,npr.sladkorna bolezen, imunske bolezni), kot tudi hormonske spremembe v puberteti in nosečnosti, ali nekatera zdravila. Če se vnetje dlesni ne zdravi, preide v kronično obliko in se pogosto razvije v parodontitis (vnetje obzobnega tkiva). Parodontitis se lahko konča z izgubo zoba.
Lep pozdrav, Mag. Nenad Mehle,dr.stom.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.04s] Ads