Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Ostalo
vprašanje: bolniški stalež
avtor: Majda datum: 11.10.2001 13:19
Spoštovani,
Zbolela sem za gnojno angino in odšla v bolniško. Ker sem malo pred tem tudi zanosila, mi je osebni zdravnik stalež podaljšal tudi po ozdravitvi in me poslal na dodatne preglede, da se ugotovi ali je nosečnost rizična.
Delodajalec mi je medtem že dva dni zaporedoma na dom poslal kontrolo bolniškega staleža. Ob obisku sem morala podpisati zapisnik, v katerega so zapisali tudi kako sem oblečena.
Zanima me, kako pogosto me lahko obišče kontrola in ali moram biti ves čas bolniške doma. Živim namreč v majhnem stanovanju v bloku, kjer se tudi zdrav človek ne more počutiti dobro, če občasno ne gre vsaj na kratek sprehod.
Kakšne so lahko posledice, če me kontrola ne najde na domu, npr. ko grem na pregled ali v šolo po otroka. Kaj se zgodi v primeru, če kontrole ne spustim v stanovanje ali če ne podpišem zapisnika. V podjetju so mi povedali, da bodo ugotovili, ali sem upravičeno v bolniški in primerno ukrepali. Kakšne so tukaj pristojnosti delodajalca ter moje pravice in dolžnosti.
Osebni zdravnik mi je dejal, da mi ne more izdati nobenega potrdila, da lahko zapustim stanovanje. Mirovanja nimam predpisanega.

Hvala in lep pozdrav!
 
odgovor: bolniški stalež
avtor: Franci Beigot, dr. med. datum: 11.10.2001 21:34
Spoštovana Maja,
bolniški stalež, čeprav včasih tako potreben, zna biti tudi sila neprijetna zadeva, a ne?
Z zadržanostjo z dela je takole: V času zadržanosti z dela mora zavarovanec, ki se zdravi doma, biti na svojem domu. Odsotnost z doma je mogoča le ob odhodu na zdravniški pregled, terapijo in na napotene preglede (laboratorij, RTG in podobno). Če ste bili zadržani z dela zaradi dveh razlogov, mora biti to razvidno iz zdravstvenega kartona in staležnega lista (angina, nato nadaljevanje staleža zaradi poškodbe in podobno). Iz zdravstvenega kartona je tudi razvidno, kdaj ste bili na kontrolnih pregledih ali na drugih naročenih preiskavah. Ta odsotnost je, razumljivo, opravičena.
Delodajalec lahko kontrolira vašo prisotnost na domu praktično vedno, vsak dan (v takem primeru lahko to vzamete kot kompliment delodajalca v skrbi za vaše zdravje).
Kontrolorjev ni potrebno povabiti v stanovanje, saj ne kontrolirajo stanovanja, ampak le vašo prisotnost na domu. Zapisnik podpišete, če menite, da ustreza dejanskemu stanju.
Delodajalec lahko zahteva, če dvomi o upravičenosti odsotnosti od dela zaradi bolezni, presojo na zdravniški komisiji.
V neupravičenih primerih (če je do staleža prišlo na podlagi neresničnih podatkov o zdravstvenem stanju zavarovanca ali družinskega člana – nega, se ne ravna po zdravnikovih navodilih za zdravljenje ali odpotuje iz kraja svojega bivališča, odkloni ali neupravičeno odloži predlagano zdravljenje in s tem neupravičeno podaljšuje nezmožnost za delo in podobno) lahko delodajalec zahteva vračilo izplačanega zneska za nadomestilo (ali ga ne izplača).
Lep pozdrav !
Franci Beigot, dr. med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.033s] Ads