Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: vnetje zobnih korenin
avtor: anonimno datum: 16.10.2001 13:09
Spoštovani!
Že leta 1997 so se začela težave z mojim zobom. Gre za šestico levo zgoraj. Ker so se težave ponavljale, mi je zobozdravnica leta 1999 odstranila živec. Po tistem so se vnetja še ponavljala (manjša, a je pustila zob pri miru). Ko je bilo vnetje pozdravljeno, mi je zobozdravnica zapolnila kanale v koreninah. Letos poleti sem imela akutno vnetje zobne korenine, Amoksiklav 1000 ni pomagal, na koncu mi je zobozdravnica prerezala dlesen. Vnetje se je pomirilo in se ponovilo čez dva meseca. Dežurna služba mi je zob odprla. Tri dni se je izcejal gnoj iz zoba, po tem pa je bil zob zaprt in zdravljen. Po dveh tednih se mi je naredila fistula in je gnoj začel odtekati. Zobozdravnik je čistil kanal, zaprl zob samo s polnilom in zdaj, po štirih dneh se stvar ponavlja: čutim bolečino, fistula se odpira.
Po vsej tej zgodbi, kako bi zob ohranili (stara sem 24 let in je zoba škoda) me zanima, kakšna je verjetnost, da se bi kronično vnetje pozdravilo. Če bi zob izdrli, kakšen je postopek, da zob nadomestimo ali z mostičkom ali kako drugače.

Za Vaše mnenje se zahvaljujem!
 
odgovor: vnetje zobnih korenin
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 17.10.2001 14:41
Spoštovana!
Glede na to, da težave z zobom imate že nekaj let in da, kljub večkratnim zdravljenjem, kronični vnetni proces v kosti nad korenino zoba še traja, priporočam odstranitev zoba.Takšen kroničen vnetni proces v kosti je žarišče iz katerega se bakterije in njihovi strupi širijo, ne samo v okolico (celo predrejo kost-oteklina, fistula), temveč tudi s krvjo po celem telesu in lahko poškodujejo oddaljene organe.Posebej so občutljivi in izpostavljeni srce, ledvice in sklepi! Za pohvaliti je prizadevnost Vaše zobozdravnice in Vašo potrpežljivost, da bi le ohranili zob. Včasih pa to ni mogoče in je smisleno odstraniti zob kateri ne povzroča samo lokalne težave, ampak slabo vpliva na oddaljene organe. V primeru, da Vam zob odstranijo, nastane vrzel med petko in sedmico.Običajno vrzrl na tem mestu estetsko ni moteča, pa tudi pri žvečenju ne boste pogrešali šestico (predvidevam, da imate druge zobe).Zato ni smisleno brusiti dva sosedna zoba, da bi z mostičkom nadomestili manjkajočo šestico. Če pa Vas vrzel moti, obstaja možnost vsaditve implantata (vsadka) v kost kje je prej stala šestica. Informacije o tem dobite pri maksilofacialnem kirurgu. Lep pozdrav, Mag. Nenad Mehle, dr.stom.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.036s] Ads