Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Kirurška obolenja trebuha
vprašanje: rak prostate
avtor: anonimno datum: 12.11.2001 14:36

Star sem 52 let. Da sem moral ponoči urinirati se mi dogaja kar pomnim. (ne sicer vsak dan, ampak dovolj pogosto)Pred približno 10 leti sem imel prvič resnejše težave: večkratno zaporedno uriniranje, slabši curek, močno tiščanje pred uriniranjem v predelu mod, tiščoče bolečine okoli mod ...) Obisk pri urologu ni pokazal kaj posebnega (rektalno tipanje, PSA, ultrazvok trebušne votline - vse bp). To se mi je ponovilo še dvakrat, obakrat sem bil pri urologu (rektalno tipanje) in vedno brez kakšne resne diagnoze. Problemi so vsakokrat po približno 1 mesecu izginili.
Pred mesecem dni se mi je vse približno v isti obliki ponovilo, le da sem imel namesto slabega curka bolj izraženo boleče tiščanje pred uriniranjem in posamezne dni pogosto nočno uriniranje, vse ostale boleče težave v mednožju pa so bile približno take kot prej. Zaradi svojih let sem se vseeno odločil za obisk pri zdravniku, ki pa je tokrat pri ultrazvoku trebušne votline opazil na sicer celo manjšem volumnu prostate kot je normalno in na normalni simetrični obliki, mislim, da je rekel med brazdama nenormalno svetlejšo barvo (torej zgostitev).Ker je zdravnik prijatelj, mi je nedvoumno povedal, da je stvar lahko resna in mi priporočil PSA test. Ultrazvok trebušne votline v forumu nisem zasledil, da bi bil priporočan kot posebno verodostojna preiskava pri boleznih prostate,(vedno se omenja transrektalni UZ), zato me je zagrabila panika, češ, če se že pri tej preiskavi vidi anomalije, kako resno bo šele z drugimi preiskavami. Stvar mi krepko odvzema spanec, zato prosim za čimprejšnji odgovor. Rad bi vedel še, ali bi se pri tem pregledu videlo, če gre za pozen stadij raka glede na to, da je rak prostate pri mlajših mnogo malignejši. Ali je možno, da je rak že toliko napredoval, da bi po kosteh že čutil bolečine(čudno boleče cukanje nad modi, ki se prenašajo na sklepe na stopalih; z bolečinami sklepom sem imel težave že prej.
Za klinične znake pri raku prostate sem čital,da se pojavljajo samo v eni tretjini primerov. Ali je za tisto tretjino, ki imajo klinične znake, avtomatsko manj možnosti, da so še pravočasno reagirali? ... Še enkrat najlepša hvala za čim hitrejši odgovor. Tole čakanje na PSA test namreč ubija. Že vnaprej hvala za odgovor.
 
odgovor: rak prostate
avtor: doc. dr. Boštjan Mlakar, dr. med. datum: 12.11.2001 16:01
Spoštovani!
Predvsem mirno kri. Ker je prostata normalne velikosti in simetrije je malo verjetno da bi šlo za napredovali rak prostate. Spremembe so lahko tudi posledica kroničnega vnetja, saj ni vsaka težava in sprememba rak. Kadar smo v dvomih je na mestu PSA, v kolikor bo pozitiven bo smiselno opraviti še transrektalno punkcijo in tako dobiti vzorce za histološko preiskavo. Bolečine v modih in sklepih najverjetneje nimajo zveze s prostato. Ker vas je zelo strah se vse te težave še potencirajo. Priporočam da vzamete kakšno tabletko za pomiritev, saj vam neprespane noči ne bodo nič koristile.
Obvestite me o izidu PSA.
Lp
as.mag.Boštjan Mlakar,dr.med
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.089s] Ads