Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: ščitnica - golšavost
avtor: jana datum: 05.12.2001 11:54
Letos spomladi mi je bilo na UKC ugotovljeno, da mi na desnem {~itni~nem re`nju raste gomolj, po ocenah zaenkrat manj{i od 1 kvadratnega centimetra. Za~etna diagnoza je bila gol{avost.

Po dogovoru z zdravnikom sem se ponovno zglasila na kontroli, kjer so ugotovili, da se gomolj pove~uje. Zdravnik svetuje punktiranje. Sedaj ~akam na izvide. Kljub pogovoru z zdravnikom imam {e dolo~ena vpra{anja in sicer - ali je znano, kako do te bolezni pride, kak{ne te`ave bolezen prina{a in kak{ne so mo`nosti ozdravitve.

Vnaprej lepa hvala za odgovor.
 
odgovor: ščitnica - golšavost
avtor: doc. dr. Boštjan Mlakar, dr. med. datum: 21.12.2001 18:42
Spoštovani!
Obstaja več različnih obolenj ščitnice, tudi vzroki zanjo so različni. Vzroki za golšo so:pomanjkanje joda, nekatera zdravila in strupi, avtoimuna obolenja (ne poznamo vzroka), vnetna dogajanja v ščitnici ter benigni in maligni tumorji (eden od vzrokov je npr. izpostavljenost radioaktivnemu sevanju). Zdravljenje je glede na vrsto in vzrok golše različno, včasih le zdravila, operacija,...Tudi možnost ozdravitve zavisi od vzroka, vendar je praviloma velika.
lp
as.mag.Boštjan Mlakar,dr.med
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.013s] Ads