Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: trigliceridi
avtor: MIRAN datum: 15.06.2001 18:58
zanima me, kaj so to (mejne vrednosti) , kakšne so lahko posledice za zdravje in jih kako lahko preprečimo posledice.
HVALA
 
odgovor: trigliceridi
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 15.06.2001 21:11
Trigliceridi so preproste maščobe. Maščoba iz prehrane vsebuje predvsem trigliceride, holesterol in maščobotopne vitamine. Če je koncentracija trigliceridov v plazmi povečana, govorimo o hipertrigliceridemiji in takrat je koncentracija trigliceridov večja od 2,3 mmol/l. Toliko zvišana koncentracija je možen, ne pa dokazan dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Če pa so koncentracije večje kot 10 mmol/l, je to dejavnik tveganja za nastanek akutnega vnetja trebušne slinavke. Zvečana koncentracija trigliceridov je večkrat združena z zmanjšano koncentracijo holesterola HDL (ki ga imenujemo tudi varovalni holesterol) in ta kombinacija napoveduje večjo pogostnost koronarne bolezni. Pogosto je združena še z debelostjo, zvišanim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo. Zmerna hipertrigliceridemija (2,3-4,6 mmol/l) se pojavi pri sladkorni bolezni, debelosti ali pretiranemu pitju alkoholnih pijač. Huda trigliceridemija ( >10 mmol/L) pa je lahko tudi podedovana.
Če so TG zmerno povečani, je potrebno shujšati in vzdrževati normalno telesno težo. Potrebno je zmanjšanje pitja alkohola, zdravljenje morebitne sladkorne bolezni in redna telesna aktivnost. Intenzivni in vztrajni ukrepi so zelo uspešni!! Če pa ti ukrepi niso učinkoviti, je potrebno zdravljenje z zdravili. Na voljo imamo fibrate, nikotinsko kislino in ribje olje. Potrebna je sprva kontrola trigliceridov sprva na 3 mesece, nato pa na 1-5 let, odvisno od ogroženosti.
Še nekaj koristnih nasvetov glede prehrane in telesne aktivnosti.
Prehrana naj vsebuje čimmanj skritih in vidnih maščob, sploh uporabljajte čimmanj maščob. Ne uporabljajte maščob za namaze: maslo, skutni namazi, paštete. Že pred pripravo meso odstranite vso vidno maščobo. Ne uporabljajte tovarniško pripravljenih omak, polivk te jedi iz konzerv. Hrane ne cvret, pripravljajte jo surovo, s kuhanjem in dušenjem v lastnem soku. Uporabljajte posode, kjer maščobe ne potrebujete. Uživajte posneto mleko (0,5% - 1,6% maščobe) in mlečne izdelke z malo maščob (jogurt, kislo mleko iz posnetega mleka). Živalske maščobe nadomestite z rastlinskimi. Namesto svinjske masti uporabljajte olje, najboljše je olivno. Tudi margarine po zadnjih študijah ne priporočajo. Od mesa uživajte piščančje ali puranje meso brez kože in vidne maščobe, kunčje meso, pusto teletino in ribe. Izogibajte se jajčnemu rumenjaku in drobovini.
Redna aerobna telovadba je del zdravega načina življenja in zmanjša številne dejavnike tveganja za razvoj srčno žilnih bolezni. Priporočamo naslednje telesne aktivnosti: hitra hoja, izmenično hoja - tek, tek, plavanje, kolesarjenje, tek na smučeh, ples. Seveda stopnjo napora priredite po svojih zmožnostih.
Zelo me veseli, da se zanimate za svoje zdravje in da ste pripravljeni kaj narediti za to!!! Čestitam! Ker, kot jaz vedno trdim, človek je sebi najboljši zdravnik. Želim vam veliko vztrajnosti in seveda uspeh, ki po tem nedvomno sledi!
Lep pozdrav,
Andreja Cokan, dr.med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.027s] Ads