Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: gama gt
avtor: blaž datum: 17.06.2001 10:04
Na zdravniškem pregledu so mi ugotovili povečan gama gt(1.08).Povprečno spijem 10-20 piv na teden.Ali je povečano število gama gt nevarno za cirozo ali kakšno drugo jetrno obolenje?Koliko časa abstinence bi bilo potrebno da se stanje normalizira?Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.
 
odgovor: gama gt
avtor: doc. dr. Boštjan Mlakar, dr. med. datum: 17.06.2001 11:43
Gama glutamiltransferaza je eden izmed jetrnih encimov. Njegovo povišanje govori v prid jetrnemu obolenju, vendar je samo ta podatek premalo, da bi lahko govorili o jetrni cirozi. Vsekakor je količina alkohola, ki ga zaužijete prevelika in verjetno gre pri vas za blažjo alkoholno okvaro jeter. Potrebne bi bile tudi druge preiskave (kompletni jetrni testi, testi strjevanja krvi, UZ jeter, po potrebi tudi biopsija). Do določene stopnje so okvare jeter reverzibilne, ko pa je ciroza že razvita lahko le preprečujemo poslabšanje. Ugotoviti je torej potrebno ali bo pri vas dovolj le začasna abstinenca ali trajna.
lp
as.mag.Boštjan Mlakar, dr.med
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.025s] Ads