Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: železo
avtor: anonimno datum: 22.01.2002 14:03
Spoštovana ga. Andreja Cokan, dr.med.!

Zanima me, kakšne so lahko posledice prevelikega kopičenja železa v telesu. V enem letu se mi je železo v krvi povečalo iz 35,4 na 42,7. Stara bom 40 let.

Za odgovor se najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
 
odgovor: železo
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 18.02.2002 10:42
Spoštovani!

Žal ste napisali premalo podatkov o svoji bolezni, zato vam bom na kratko napisala nekaj splošno ugotovljenih dejstev, ki vas zanimajo glede te bolezni. Verjetno ste že v diagnostičnem postopku, kar sklepam po tem, da ste že imeli kontrolo krvi in je zdravnik to že opazil in to spremlja in zdravi. Žal pa niste napisali ugotovljenega vzroka, zato berite napisano bolj informativno, ker se pod to diagnozo skriva veliko različnih bolezni, ki imajo različen potek in tudi zdravljenje.
Bolezen, ki nastane kot posledica čezmernega kopičenja železa v telesu, imenujemo hemokromatoza.Normalno vsebnost železa telo uravnava s količino železa, ki ga vsrka skozi črevesno sluznico. Hemokromatoza pa je ne glede na vzrok nastanka vedno posledica neprimerne absorbcije železa. Osnovni vzrok bolezni je lahko prirojena presnovna motnja ali čezmeren vnos železa v telo (sekundarne hemosideroze). Slednje so večinoma posledice transfuzij, ki jih bolniki dobivajo zaradi anemij. Drugi vzroki sekundarnih hemosideroz pa so še določene anemije (aplastična, sideroblastna, srpastocelična, talasemija). Poznamo tudi alkoholno hemokromatozo.
Ženske izgubljajo v rodnem obdobju velike količine železa z menstrualno krvjo in redko zbolijo. Moški zbolevajo 10-krat pogosteje, s hujšimi kliničnimi slikami, običajno pred 50.letom, ženske pa redkeje in 10 let kasneje.
Zgodnji simptomi so neznačilni in pogosto neprepoznani. Podobni so revmatoidnemu artritisu ali putiki, lahko se kažejo kot bolečine v trebuhu, izguba menstruacije, sterilnost, sladkorna bolezen, srčna odpoved,... Polovica ali tretjina bolnikov občutijo prve težave v sklepih. Kožni znaki so prisotni pri 80% bolnikov. Osvetljeni deli kože so temnejši ali sivi. Pojavijo se tudi motnje v delovanju nekaterih žlez z notranjim izločanjem (ščitnica, hipotalamus, hipofiza)in sladkorna bolezen. Težave s srcem se kažejo kot motnje srčnega ritma ali srčno popuščanje.Jetrna bolezen se običajno pokaže, ko je ciroza jeter že razvita.
Zgodnja diagnoza bolezni je edina pot preprečevanja zapletov te bolezni. Važno je, da pri ugotovitvi te bolezni vedno pregledamo še vse krvne sorodnike. (določitev koncentracije železa in transferina v krvi in izračunamo indeks nasičenosti transferina). Če so vrednosti patološke, je potrebna biopsija jeter. Pri prvih laboratorijskih znakih čezmernega kopičenja železa v telesu, začnemo takoj s preventivnim zdravljenjem. Taki bolniki ne bodo nikoli razvili bolezni in pričakovana doba preživetja je enaka kot pri zdravi populaciji.
Bolnikom odsvetujemo alkohol, z železom obogatene prehrambene nadomestke in vitaminske pripravke, ki vsebujejo železo. Vitamin C je v visokih odmerkih škodljiv. Bolnikom priporočamo čaj, ki naj ga pijejo skupaj z obroki hrane. Tanin iz čaja namreč prepreči absorbcijo železa v črevesju.
Lep pozdrav!
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.029s] Ads