Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: Paradontoza - protiukrepi?
avtor: Saso datum: 22.01.2002 22:36
Pozdravljeni
V času 10 let so se mi spodnje dlesni pri sprednjih 8 zobeh spustile za približno 7-8mm. V zadnjem letu na levem in desnem 3 zobu za 1,5mm (o tem sem prepričan zaradi vidnega odmika od plombe). Dlesni so spodaj tenke in za odtenek svetlejše, kot zgoraj. Dlesni me na splošno ne bolijo, nimam krvavenja, edino pri pranju zob začenjam čutiti kot da bi jih morda preveč drgnil (verjetno zaradi stanjšanosti ali zato, ker imam mild zob. ščetko, staro že skoraj 3 mesece). Tehnika pranja zob je pravilna, higiena dokaj redna (perem le zvečer, sedaj tudi zjutraj, po obrokih pa obvezno že več let splahnem usta in zobe). Hrano zvečim tako, da jo s sekalci odgriznem in prežvečim z zadnjim zobovjem. Zobarju hodim predvsem samo na preglede, nimam kariesa niti zobnega kamna. Sumim na paradontozo. Moram iti na rentgen slikati zobovje, da vidimo možne razjede kosti (primerjali bomo z sliko pred 6 leti, ko sem imel 24 let).
Zanima me, kako točno je na osnovi rentgenske slike možno sklepati ali oseba ima/nima paradontozo in kako je ta metoda točna?. V primeru, da bi mi moj zobar zatrdil, da paradontoze nimam ali naj vseeno vztrajam, naj me pošlje specialistu (dlesni so mi že zelo nizke). Zobje spodaj so mi dokaj ozki, manjka mi predpredzadnji zob (torej je nekaj prostora, da se dlesni zaradi tega ne sesedajo). Opazil sem, da mi na najkritičnejših zobeh občasno ostane bela snov (verjetno hrana).
Ali je morda ta snov vzrok sesedanja dlesni (sedaj po vsakem pranju preverim, če so zobje 100 čisti)?
Obenem Vas naprošam, če veste, ali se da proces obrniti in če ne, vsaj dlesni ojačati (mi morda svetujete uporabo prehranskih dodatkov (koencima CoQ10), vsakodnevno masiranje dlesni, karkoli...?)?
Zanime me tudi, če morda lahko priporočite kakšno literaturo (knjigo ali spletno stran)?
In še zadnje vprašanje: ali je uporaba električnih ščetk v redu za spuščene dlesni (le te se vrtijo in ne omogočajo pravilnega krtačenja od dna dlesni proti vrhu zoba in se bojim, da bi s takšnimi ščetkami škodil spuščenim dlesnim).

Prosim in upam za odgovore na vsa vprašanja in se Vam obenem zahvaljujem.

Lep pozdrav, Sašo
 
odgovor: Paradontoza - protiukrepi?
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 27.01.2002 22:42
Spoštovani Sašo!
Po znakih katere navajate, menim,da gre pri Vas za involutivno parodontolizo(atrofija parodoncija).Atrofija se začne na čeljustni kosti,sekundarno jo spremlja recesija dlesni.Vidna posledica je razgaljenost zobnih korenin.Vnetne spremembe na dlesni in krvavitve niso prisotne.Dlesen je običajno bleda.Atrofija kosti napreduje počasi,morebitna majavost zob se pojavi v poznejših letih. Za razliko od prave parodontoze,se involucija na RTG posnetku težko opazi. Praviloma je RTG posnetek pomembno pomožno sredstvo v diagnostiki parodontalnih bolezni, klinični pregled ter različne meritve in preiskave, pa so osnove diagnostike.
Vzroki za involucijo niso znani.Nekateri strokovnjaki navajajo kot možne vzroke:izredno tanko kost(dednost), funkcijske motnje pri žvečenju, horizontalno ščetkanje zob,..
Proces je ireverzibilen.Po določenem času običajno preide v mirno fazo, se ustavi. Priporočam natančno ustno higieno, krožno, ročno metodo ščetkanja zob (horizontalno ščetkanje je kontraindicirano!),masiranje dlesni(v smeri proti zobu!),zaščita(impregnacija)eksponiranih zobnih korenin.
V primerih obsežne retrakcije dlesni je terapija kiruška. Vsekakor svetujem obisk pri parodontologu.
Glede spletnih straneh poskusite z www.paro.org.
Lep pozdrav, mag. Nenad Mehle,dr.stom.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.023s] Ads