Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Kirurška obolenja trebuha
vprašanje: Irigacija
avtor: Tone datum: 24.01.2002 23:21
Oče ima stomo na debelem črevesu. Ima raka na debelem črevesu, tumorja ni bilo mogoče kirurško odstraniti, izvaja se palitativno zdravljenje s kemoterapijo in obsevanjem, kar naj bi se v kratkem ponovilo. Bolezen napreduje. Oče bi želel nekakšen zamašek za odprtino stome, ki ga je mogoče dobiti v specializiranih trgovinah. Ko sem eno takšno obiskal, mi je prodajalka dejala, da je takšen zamašek mogoče dobiti, če se izvaja irigacija črevesa, kar mora odobriti lečeči zdravnik. Mi lahko pojasnite, kaj to je in ali je to primerno za mojega očeta?
Hvala za odgovor.
Tone
 
odgovor: Irigacija
avtor: doc. dr. Boštjan Mlakar, dr. med. datum: 25.01.2002 11:10
Spoštovani!
Irigacija pomeni izpiranje črevesa skozi stomo, vanjo se po cevki nalije voda in črevo se izprazni. Stome namreč ne smete zapreti v kolikor črevo ni izpraznjeno. Osebno bi vam irigacijo odsvetoval, saj lahko s cevko poškodujete stomo in /ali črevo, zato tudi uporaba zamaška ni možna. Pri bolnikih z napredovalim karcinomom se posebno bojimo zapore črevesa (ileusa) in posledično težav z odvajanjem blata, zato je zapiranje stome nevarno.
lp
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.026s] Ads