Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

G-točka
pripravil asist. mag. Boštjan Mlakar, dr. med.,
specialist abdominalne kirurgije

1. G-točka pri ženski

Lega G-točke
G-točko najdemo na sprednji steni nožnice v globini približno 4-5 cm. Ne leži neposredno v steni nožnice, temveč v njeni bližini za sečnico. Ženska sečnica je v tem predelu obdana s tkivom, ki ima podobno sposobnost nabrekanja in otrditve, kot penis pri moškem.

Stimulacija G-točke pri spolnem odnosu
V položaju "moški zgoraj" je slabša stimulacija G-točke, saj iz anatomskih razlogov penis težje doseže ta predel. Možnost draženja povečamo pri položaju "od zadaj" in pri položaju, kjer je "ženska zgoraj".

Učinkovito je tudi draženje sprednje stene nožnice z kazalcem in sredincem, pri čemer lahko istočasno z palcem stimuliramo ščegetavček.

Začetna stimulacija G-točke lahko sproži potrebo po uriniranju, zato se priporoča izpraznitev mehurja pred spolnim odnosom.

Nekatere ženske lahko doživijo orgazem izključno s stimulacijo G-točke, pri nekaterih pa nastopi celo "ejakulacija" (žleze ob sečnici izločijo majhne količine tekočine, ki priteče iz sečnice). Orgazem, ki nastopi izključno s stimulacijo G-točke, se razlikuje od orgazma ob draženju ščegetavčka. Razlog je različno oživčenje omenjenih področij.

Vloga G-točke med porodom
Nekatere študije so pokazale, da ima G-točka med porodom pomembno vlogo pri zmanjšanju porodne bolečine. Ob porodu plod pritiska na G-točko in s tem sproži sproščanje endorfinov.

 

2. G-točka moških

Prostata je pomožna spolna žleza, ki lahko moške popelje v orgazem, zato jo nekateri imenujejo "G-točka moških".

Kakšno funkcijo ima prostata?
Prostata proizvaja mlečno-prosojno tekočino, ki skupaj s semenčicami sestavlja ejakulat (semensko tekočino). Izloček prostate omogoča preživetje semenčic v kislem okolju nožnice.

Kje leži prostata?
Prostato najlažje dosežemo skozi zadnjikov kanal. Leži približno 5 do 7 cm od vhoda v zadnjik, na sprednji strani, kjer jo zatipamo, kot zatrdlino v velikosti kostanja. Posredno jo lahko stimuliramo tudi z rahlo masažo v presredku (predel med mošnjo in zadnjikom).

Kako lahko stimuliramo prostato?
Za stimulacijo prostate se uporablja penis, prsti in spolni pripomočki. Ob masiranju prostate (G točka moških) lahko opazujemo podobno telesno reakcijo, kot jo moški doživljajo pri orgazmu. Ta način stimuliranja lahko privede tudi do ejakulacije (izliv semenske tekočine).

Na kaj moramo biti pozorni pri direktnem stimuliranju prostate ?
Pri analnem spolnem odnosu (penetracija penisa, vstavljanje prstov ali spolnih pripomočkov) je potrebna pazljivost. Za lažji vstop v zadnjično odprtino naj moški rahlo pritiska navzven ( podobno, kot da bi želel odvajati blato), saj se v tem primeru mišica zapiralka sprosti. Iz higienskih in zdravstvenih razlogov se priporoča uporaba naprstnikov ali rokavic (lateks) oz. uporaba kondoma. Za stimulacijo brez bolečine uporabite lubrikant na vodni osnovi (npr. K-Y mazilo). Uporaba drugih mazil, olj in krem z maščobami lahko poškoduje kondom. V kolikor uporabljate prste naj bodo nohti kratki in neostri.

Nevarnosti pri stimuliranju prostate!
Pri grobem ali neprevidnem ravnanju (uporaba prevelikih pripomočkov,...) lahko pride do manjših poškodb zadnjika (razpoke, odrgnine). Za hitrejše celjenje le teh priporočamo masažo zadnjikovega kanala z olivnim oljem ter vstavljanje maslenih svečk pred odvajanjem blata. Ob krvavitvah se poveča tveganje za okužbo z virusi HIV, Hepatitis B ali C itd.
V kolikor pretiravate z velikostjo in grobostjo lahko pride do poškodbe mišice zapiralke in posledično do inkontinence (nesposobnost zadrževanja blata). Najhujši zaplet nekontroliranega in grobega vstavljanja različnih predmetov v danko je lahko predrtje črevesa, pri čemer lahko pride do močnega krvavenja in bolečine v spodnjem delu trebuha. V takšnem primeru morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč, saj je v primeru predrtja črevesa nujna operacija (nezdravljeno predrtje črevesja se praviloma konča s smrtjo).

Pri uporabi različnih pripomočkov bodite pazljivi. Le ti morajo biti na zunanji strani debelejši, tako da jih ni mogoče v celoti vstaviti v danko. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da vam pripomoček v celoti pobegne v notranjost. V kolikor se vam to pripeti je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Poskus laične odstranitve poveča možnost dodatne poškodbe.

Uporaba kozarcev, steklenic in ostrih predmetov se odsvetuje zaradi velike verjetnosti poškodb.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads