Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Pravilna uporaba kondoma
pripravil mag. Boštjan Mlakar, dr. med.

Kondom je najzanesljivejšo sredstvo za preprečevanje bolezni, ki se prenašajo s spolnimi odnosi (npr. AIDS). Namenjen pa je seveda tudi preprečevanju nezaželjene nosečnosti.

  1. Pred uporabo kondoma se prepričajte o roku uporabnosti, ki je odtisnjen na škatlici.
  2. Kondom, ki je bil izpostavljen neposredni sončni svetlobi ali ekstremnim temperaturam je lahko poškodovan.
  3. Priporočljivo je uprabljati kondome, ki so prevlečeni s spermicidnim sredstvom, ki predstavlja dodatno zaščito. Poleg tega, da ta spermicid onesposobi semenčice in s tem zmanjšuje tveganje zanositve tudi ob morebitnem pretrganju kondoma, dodatno ščiti tudi pred okužbo z virusom HIV.
  4. Pri odstranjevanju folije v katero je zavit kondom ne uporabljamo ostrih predmetov, prav tako pazimo, da kondoma pri nameščanju ne poškodujemo z nohti.
  5. Iz začetnega dela kondoma (rezervarčka) moramo pred nameščanjem iztisniti zrak, nato pa ga odvijemo vzdolž penisa od glavice do korena.
  6. Kot lubrikant ne smemo uporabljati krem, mazil, olj, vazelina, saj te snovi topijo lateks in lahko poškodujejo kondom. Uporabljamo lahko le lubrikante na vodni osnovi (hidrogele), ki so dosegljivi tudi v lekarnah.
  7. Če je med uporabo kondoma prišlo do poškodovanja kondoma in izlitja semena moramo takoj uporabiti spermicidno mazilo. V kolikor se bojite nezaželjene nosečnosti v 24 urah obiščite ginekologa.
  8. Po ejakulaciji (izliv semena) moramo penis izvleči iz nožnice, ko je še v erekciji (nabrekel), saj se bo sicer kondom snel in sperma se bo razlila v nožnici. Kondom ob izvlačenju iz nožnice držimo ob korenu penisa.
  9. Po spolnem odnosu penis dobro operemo, saj bi naj bila smegma (stara sperma, ki se nabere pod prepucijem-kožico) karcinogena. Obrezani moški imajo namreč mnogo manj raka na penisu.
  10. Kondom je namenjen le enkratni uporabi.
prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads