Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Bolečina v križu

3.2. Kronična bolečina v križu

O kronični bolečini v križu govorimo takrat, ko le-ta traja več kot 12 tednov. Običajno gre za draženje živčnih korenin. Čeprav je zdravljenje podobno kot pri enostavni bolečini v križu, pa tukaj lahko traja mesec ali dva. Ozdravitev je ponavadi popolna.
K prejšnjim ukrepom lahko po nekaj tednih dodamo še blagodejne učinke fizikalne terapije:

E. Fizikalna terapija, telovadba za križ

Poleg ukrepov, ki so predstavljeni pri enostavni bolečini v križu, se v tem obdobju lahko odločimo za fizioterapijo, ki v določenih primerih prinese izboljšanje. S fizioterapijo običajno začnemo po 6 tednih. Pri tem se uporabljajo toplota, naravni peloidi, nizkofrekvenčni tokovi, laser, ultrazvočno obsevanje in mehanoterapija (razne vrste masaž).

Ob tem je najpomembnejša kineziterapija - gimnastika na suhem, in hidrokineziterapija - združeno delovanje giba in vode. Predvsem voda zelo izboljša delovanje giba, saj pri tem izkoriščamo

  • toploto vode (32 stopinj Celzija, kar izboljša krvni obtok in zmanjša mišični krč),
  • pomirjajoč učinek vode na čutilne končiče v koži, kar sprošča mišice in
  • delovanje sile vzgona, kar omogoča lažje izvajanje giba tudi slabši mišici.

Vaje ne smejo povzročati ali zvečati bolečin. Predvsem pa je pomembno, da te vaje osvojimo in nato redno telovadimo.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.004s] Ads