Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Juvenilni idiopatični artritis - mladostni artritis

2. Prepoznavanje bolezni

Osnovni znak JIA je vnetje enega ali več sklepov, ki traja več tednov in se kaže z bolečinami ter oteklinami prizadetih sklepov. Na začetku bolezen pogosto poteka prikrito, kako se bo izrazila, pa je v veliki meri odvisno tudi od otrokove starosti. Pri dojenčkih in zelo majhnih otrocih lahko o bolečini samo sklepamo na podlagi sprememb v obnašanju otroka, tako npr. starši opazijo, da je otrok bolj jokav, neješč, se ne zanima za okolico in igro, pri igri ne uporablja prizadetega uda ter močno joka ob kakršnemkoli poskusu pasivnega gibanja v prizadetem sklepu. Nekako od tretjega leta starosti dalje nam otroci povedo, koliko jih boli in pokažejo na boleče sklepe. Pri večjih otrocih se lahko pojavijo težave pri običajnih dnevnih aktivnostih, kot so npr. zavezovanje vezalk in zapenjanje gumbov, izogibajo se fizični aktivnosti ter zaradi bolečin in utrujenosti slabše delajo v šoli. Bolezen lahko spremljajo tudi splošni znaki, kot so povišana telesna temperatura, jutranja okorelost in utrujenost.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads