Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Juvenilni idiopatični artritis - mladostni artritis

4. Potek bolezni

Potek JIA je v veliki meri odvisen od oblike in težavnosti bolezni, značilna so poslabšanja v zagonih, ki jim sledijo različno dolga obdobja izboljšanja stanja. V klinični praksi otroke z JIA glede na število in razporeditev prizadetih sklepov ter morebitno dodatno prizadetost notranjih organov razdelimo v tri večje skupine.

Največjo skupino (50 %) predstavljajo otroci, ki imajo prizadete od enega do štiri sklepe, takrat govorimo o oligoartritisu. V tej skupini imajo otroci najpogosteje prizadete velike sklepe, kot npr. koleno, gleženj, komolec ali zapestje. Pri 20-30 % otrok iz te skupine pride do sprememb na očeh, kot so vnetje šarenice ter pojav sive mrene.

Naslednjo skupino (30 %) predstavljajo otroci, ki imajo prizadetih vsaj pet ali več sklepov in govorimo o poliartritisu. Otroci s poliartritisom imajo poleg velikih sklepov običajno prizadete tudi male sklepe na prstih rok in nog, pogosta pa je tudi prizadetost vratne hrbtenice. Pri manjšem delu otrok s poliartritisom, predvsem pri deklicah v puberteti, se lahko kasneje razvije bolezen, ki spominja na revmatoidni artritis pri odraslih.

Tretjo, najmanjšo skupino (20 %), predstavljajo otroci, pri katerih gre za prizadetost celega telesa z več kot dva tedna trajajočimi ponavljajočimi se visokimi temperaturami, bledo rožnatim kožnim izpuščajem, vnetjem sklepov ter prizadetostjo notranjih organov (najpogosteje srce, jetra, vranica in bezgavke); pri teh otrocih govorimo o sistemskem artritisu.

Razmeroma pogoste pri vseh oblikah JIA so motnje v rasti otroka, ki so lahko posledica same bolezni ali pa posledica zdravljenja. Pri otrocih z napredujočo, aktivno boleznijo, se v kasni fazi pojavljajo tudi različne deformacije sklepov.
Gledano v celoti bolezen pri eni tretjini otrok postopno izzveni, približno dve tretjini otrok z JIA pa ima težave tudi v odrasli dobi in potrebujejo stalno zdravljenje. Pri približno 10% otrok z JIA je funkcijska prizadetost v odrasli dobi tako huda, da niso sposobni za samostojno življenje.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads