Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Juvenilni idiopatični artritis - mladostni artritis

5. Zdravljenje z zdravili

Zaenkrat še nimamo zdravila, ki bi pozdravilo JIA, imamo pa zdravila, s katerimi lahko lajšamo bolečine in umirimo sklepno vnetje ter s tem zavremo nastanek deformacij v sklepih. Z dobrim vodenjem bolezni omogočimo tudi normalno rast in razvoj obolelih otrok.
Zdravljenje začnemo z nesteroidnimi antirevmatiki, ki delujejo protibolečinsko, protivnetno in protivročinsko ter pri približno dveh tretjinah bolnikov zadoščajo kot edino zdravilo. Zelo pomembno je redno jemanje zdravil ter pravilna porazdelitev čez dan, saj se le tako doseže tudi protivnetni učinek. Za zmanjšanje stranskih učinkov na prebavila vsem otrokom, ki redno dobivajo nesteroidne antirevmatike, predpišemo tudi zdravila za zaščito želodčne sluznice.
Če zdravljenje samo z nesteroidnimi antirevmatiki ni uspešno, uvedemo poleg še t.i. imunomodulirajoča zdravila (najpogosteje metotreksat), ki na imunski sistem delujejo protivnetno in zaviralno. Pri zdravljenju z metotreksatom so zaradi sicer redkih zapletov, kot so zavora kostnega mozga ter okvara jeter in pljuč, potrebne redne laboratorijske kontrole.
Uporaba kortikosteroidov, ki imajo najmočnejši protivnetni učinek, je omejena predvsem na primere s spremembami na očeh ali življenje ogrožajočo prizadetostjo notranjih organov. Najpogostejši stranski učinki teh zdravil so prerazporeditev maščevja, zastoj rasti, osteoporoza, motena presnova sladkorja ter večja nagnjenost k okužbam.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads