Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Pogled na plastično kirurgijo

pripravil Marjan Fabjan, dr.med.
specialist plastične kirurgije

Namen lepotnih posegov

Namen lepotnih posegov je pomagati ljudem, ki niso zadovoljni s svojo samopodobo in se težko sprejemajo takšne kot so. Torej lepotne operacije niso same sebi namen, ampak pomoč pacientom. Kirurški nož je le v službi pomoči ljudem, ki imajo dušo, osebnost, čustva.

Uspešnost lepotnih posegov

Lepotna operacija je uspešna takrat, ko je pacient zadovoljen. To je osnovno merilo, ki je lahko zelo subjektivno, zlasti, ko je gledano skozi oči pacientovega pričakovanja. V tem smislu se zavedam odgovornosti dovolj natančnega sporazumevanja pred posegom, tako da mi ni škoda energije in časa, ki sta mnogokrat potrebna. Zavedam se tudi, da mora biti pacient kompletno in vsestransko obveščen, torej tudi o možnosti komplikacij in prisotnosti rizikov lepotnih posegov. Šele tako obveščen se človek lahko svobodno in zavestno odloči za morebitni poseg. To nam narekuje naša zdravniška etika in tudi osnovna človeška morala.

Varnost lepotnih posegov

Ko govorimo o nevarnosti operativnih posegov, sem mnenja, da so posegi popolnoma varni (v slučaju, da ne gre za višjo silo), če se držimo gesla: Varnost pacienta je daleč najbolj pomembna! Če to geslo upoštevamo vedno, zlasti pa takrat, ko pogoji za poseg niso ugodni, pritiski in želje s strani pacienta pa veliki, so posegi vedno varni. Lepotna operacija se izvaja na zdravih ljudeh, zato mora tudi po posegu pacient biti zdrav in brez posledic. Ravno zato je poseg treba napraviti v optimalnih pogojih (zdravstvenih, psihičnih in drugih). To je potrdila tudi obsežna študija v ZDA, kjer so analizirali veliko število primerov lepotnih operacij s komplikacijami. Ugotovilo se je, da so komplikacije nastopile le takrat, ko se niso upoštevali zgoraj našteti pogoji glede varnosti.

Pogoji za varen poseg

Med pogoje, ki morajo biti izpolnjeni za zagotovitev varnega posega, sodi tudi pacientovo psihično stanje in življenjske okoliščine.

Naj jih nekaj naštejem:

  • Nerealne želje: Večinoma prihajajo z realnimi željami, le nekaj odstotkov je zahtev po posegu, ki ga odklonimo.
  • Nerealna pričakovanja: Poseg odsvetujemo v primerih, ko pacientka pričakuje, da se bodo z operativnim posegom rešili tudi vsi življenjski problemi, ki nimajo zveze s samim posegom.
  • Tudi v primeru, da pacientka še ni zrela (za poseg), kar pomeni, da niha med željo in strahom, je bolje počakati, dokler odločitev ne dozori.
  • V primeru neurejenih družinskih razmer svetujemo, da se pred posegom doseže sporazum med družinskimi člani in partnerjem, ki se ne strinjajo ali celo odkrito nasprotujejo posegu. Iz izkušenj vem, da je za pacientko zelo težko po operaciji priti v okolje, ki nasprotuje njeni odločitvi.

 

Novosti in trendi v plastični kirurgiji

Še nekaj besed o novostih in trendih v plastični kirurgiji, ki jim sledimo z rednim izobraževanjem v zahodnoevropskih državah in ZDA.

Že nekaj let je trend v smislu minimalno invazivne kirurgije, ki pomeni lepotni poseg, ki omogoča čim hitrejšo vrnitev v socialno in delovno okolje ter ne pušča vidnih znakov kirurškega noža (brazgotin). V tem smislu je dobrodošla endoskopska tehnika, ki omogoča napraviti posege skozi zelo majhne reze. Uporabljamo jo največ pri liftingih čela in obrvi ter srednjega dela obraza. Ta tehnika nam omogoča tudi povečanje dojk skozi pazduho, kjer je brazgotina skrita, tako da je operirana dojka brez brazgotine. Endoskopske tehnike smo se učili v ZDA, ker v Evropi še ni razširjena.

Tudi laser je tehnologija 3. tisočletja in nam omogoča nove vrste posegov, ki ne zahtevajo klasičnega kirurškega noža. Tako imamo laser za odstranjevanje povrhnjice nagubane kože (laserski peeling), s katerim pomlajujemo kožo obraza. S tem laserjem kot edini v Sloveniji odstranjujemo tudi raznovrstne nenevarne kožne izrastke. Za razne proizvajalce laserjev testiramo tudi druge vrste laserjev (odstranjevanje drobnih žilic, tetovaž ter razne vrste laserjev za odstranjevanje dlak) na nivoju zdravniške klinične kontrole.

Posegi glede na letni čas

Glede na letne čase imamo pri nas sezonska obdobja operativnih posegov. V zimskih mesecih prevladuje kirurgija obraza (vse vrste liftingov, laserski peelingi, operacija nosu in ušes, korekcija zgornjih in spodnjih vek). V toplem delu leta pa prevladujejo operacije oblikovanja telesa (vse vrste operacije dojk, liposukcija in korekcija visečih trebuhov).

Posegi glede na starostne skupine

Če gremo po starostnih skupinah, so naši najmlajši pacienti že 6-letni otroci s štrlečimi ušesi.

Mladostniki si največ operirajo nosove, po končani puberteti pa prihajajo dekleta zaradi premajhnih ali prevelikih dojk.

Veliko skupino pa predstavljajo mamice po porodih, ki si želijo telo ponovno vitko in športno oblikovano.Telo oblikujemo z liposukcijo na tistih delih telesa, kjer dieta in telovadba nista uspešni. Tudi uvele in povešene dojke se ne da popraviti brez operacije.

Največjo skupino pa predstavljajo srednja leta (po 40.letu), ko ljudje iščejo novo identiteto. Takrat se začne z novimi aktivnostmi (umetnost, kultura, šport, duhovnost) v smislu ponovno ali še enkrat začeti... Sem sodi tudi želja po spremembi načina življenja ter želja po spremembi zunanjosti (skrb za telo in zdrav način življenja, problemi prvih znakov staranja).

V vseh skupinah, zlasti pa v zadnji, je plastična kirurgija le pomoč ljudem, ki se odločijo za spremembo načina življenja, kar pomeni poleg lepšega in mladostnega videza predvsem tudi bolj zdrav način življenja.

 

Kot zdravniku mi takšen pogled na plastično kirurgijo v večini primerov omogoča pacientke in paciente razumeti in doživljati predvsem kot človeška bitja. Zadovoljni pacienti mi dajejo energijo za premagovanje naporov, ki jih zahteva ta odgovorna služba.

 

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.001s] Ads