Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Rak prostate

2. Bolezenski znaki pri obolenjih prostate

Klinični simptomi oziroma bolezenski znaki so v veliki meri pogojeni z anatomskim položajem prostate. Že njeno ime podmehurnica ali obsečnica govori, da se nahaja tik pod mehurjem in da obkroža začetni del sečnice. Zaradi bolezenskih sprememb v prostati se v prvi vrsti pojavijo težave pri odvajanju vode kot so pogosto odvajanje, potreba, da takoj gremo na vodo, ko začutimo potrebo, večkratno vstajanje ponoči  (iritativni simptomi) ter slabši curek, ki se prekinja, nepopolna izpraznitev mehurja (zaporni simptomi). Večkrat se pojavi vnetje in krvavitev ter nastanek kamna v sečnem mehurju. Veliko število moških starejših od petdeset let ima nekatere od navedenih bolezenskih znakov. Tudi mlajši moški pogosto zaidejo v urološko ambulanto zaradi težav, ki jih povzroča prostata. Pri njih največkrat gre za kronično vnetje prostate ali bolečo prostato. Bolezenski znaki pri obeh so enaki.

Poseben problem predstavlja rak prostate, ki postaja najbolj pogosta rakava bolezen pri moških starejših od petdeset let. Uspeh zdravljenja je odvisen od zgodnjega odkritja bolezni. Zato moškim, ki so starejši od petdeset let, svetujemo enkrat letno preventivni pregled prostate neglede na to ali imajo težave ali ne.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads