Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Rak prostate

5. Gradus in stadij bolezni

95% vseh rakavih bolezni prostate predstavlja adenokarcinom. Večino preostalih -  več kot 90% - tvori karcinom prehodnega epitela,ki pokriva začetni del sečnice. 

Podrobnejšega opisa patohistoloških značilnosti posamezne zvrsti ne bi tukaj navajal. Potrebno pa je povedati, da rak prostate ocenjujemo po gradusu in stadiju bolezni.

Gradus nam pove stopnjo malignosti oziroma zrelost tumorskih celic. Manj zrele oblike celic so bolj maligne in obratno, zrele oblike so manj maligne. Od tega je namreč odvisen v veliki meri potek bolezni in izbira metode zdravljenja. Za ocenjevanje gradusa uporabljamo Glisonov sistem, ki je bil objavljen 1977. leta. Ocenjuje se "primarni" gradus in "sekundarni" gradus s številkami od ena do pet. Seštevek obeh številk nam daje oceno o malignosti tumorja. Tako govorimo o Gleason scoru oziroma Gleasonovi skali od 2 do

10. Večji seštevek pomeni slabše diferenciran tumor oziroma manj zrele oblike rakavih celic. O tem je možno pisati veliko in dosti bolj podrobno,

vendar tukaj to najbrž ni potrebno. Volumen oziroma velikost tumorja v povezavi z gradusom nam velko pove o tem, kako se bo tumor širil.

Stadij bolezni ocenjujemo po velikosti tumorja in razširitvi tumorja iz prostate v okolnje tkivo ter v bezgavke in oddaljene organe in tkiva. Pri tem uporabljamo TNM sistem klasifikacije. T pomeni tumor, N bezgavke in M metastaze. Torej ocenjujemo velikost in lokalizacijo tumorja. T (tumor) še dodatno označujemo s črkami  A, B,C . A pomeni manjši tumor, ki ga z otipanjem ne zaznamo. Tako ocenjujemo tumor kot TA, TA1 in TA2. S TA označujemo tumor, ki smo ga slučajno odkrili pri operaciji starostno povečane prostate. TA1 pomeni, da tumor ne predstavlja več kot 5% celotne mase prostate in TA2, da je volumen tumorja več kot 5% kateregakoli gradusa oziroma do 5% visokega gradusa.

S TB označujemo tumorje,  ki se dajo otipati s prstom. TB1 pomeni, da tumor zajema do polovice tkiva enega lobusa prostate, TB2 - da tumor zajema več kot polovico enenga lobusa, TB3 - tumor zejema oba lobusa prostate.

TC pomeni, da je tumor prebil kapsulo prostate in se širi v okolnje tkivo. TC1 - tumor prebija kapsulo na eni strani, TC2 - tumor se iz prostate širi na obe strani tudi v semenske mešičke, TC3 - tumor se širi v sečni mehur, danko, okolnje mišice ali proti stenam medenice.

N (nodus, bezgavke) dodatno označujemo z 0,1,2 3. N0 pomeni da regionalne bezgavke niso zajete s tumorjem. N1 - pri mikroskopski preiskavi najdemo tumorske celice v regionalnih bezgavkah. N2 - velike metastaze v regionalnih bezgavkah in N3 - zajete so tudi bolj oddaljene bezgavke.

M0 pomeni, da ni oddaljenih metastaz, M1 - gre za verjetne metastaze in M2  - sigurne metastaze v organih ali kosteh.

Tako na primer majhen tumor označujemo kot Ta1, N0, M0.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.001s] Ads