Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Rak prostate

6. Pomen tumorskih markerjev

Pri odkrivanju raka na prostati ter o značilnosti tumorja nam veliko pomagajo tumorski markerji. To so snovi, ki jih določamo v krvi, njihove vrednosti pa so povečane pri raku prostate.

Pri raku na prostati določamo vrednosti kisle fosfataze in PSA.

Vrednosti kisle fosfataze zvišujejo tudi druge rakave bolezni kot so rak želodca, trebušne slinavke, pljuč, rak dojke in nekateri druge maligne bolezni.

PSA je encim, ki ga proizvajajo samo epitelne celice prostate in njegova funkcija je, da utekočini ejakulat. Vrednost PSA (prostata specifični antigen ) je odvisna od velikosti normalne starostno povečane prostate, morebitnih vnetij in seveda od velikosti tumorja prostate. Grobo povedano, normalne vrednosti PSA so do 4ng/ml (nanogram na mililiter). Vendar vemo, da je ta vrednost pri večji starostno povečani prostati in pri bolnikih starejših od sedemdeset let lahko precej večja. Prav tako je pri moških mlajših od šestdeset let ta vrednost lahko že nad normalo. Pri akutnem vnetju prostate je ta vrednost bistveno večja in potrebno je včasih tudi več mesecev, da se zmanjša na normalno vrednost. Pri zapori vode zaradi povečane prostate so te vrednosti tudi precej nad 4ng/ml. Masaža prostate s prstom in cistoskopija tudi zvišujejo PSA. Zato moramo upoštevat vse te faktorje pri ocenjevanju dogajanja v prostati. Povečane vrednosti PSA neglede na vzrok zahtevajo dodatne preiskave, s katerimi skušamo potrditi oziroma izključiti rak prostate kot vzrok temu povečanju. Danes določamo vrednost celotnega PSA in prostega PSA. Njihovo razmerje nam tudi pomaga pri diagnostiki.

V zaključku je potrebno reči, da je PSA zelo dober tumorski marker za rak na prostati, da je preiskava enostavna in je zaradi tega prvi test pri ugotavljanju raka na prostati. DRP (otip s prstom skozi danko ali digito rektalni pregled) in TRUZ  (trans rektalni ultrazvok) so podvržene subjektivni oceni in majhnih tumorjev ni mogoče otipati ali jih videti na ultrazvoku.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads