Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Rak prostate

9. Preventiva

Kot je rečeno, rak prostate postaja najpogostnejša rakava bolezen pri moških po petdesetem letu starosti v razvitih zahodnih državah, predvsem v Ameriki. Uspeh zdravljenja je odvisen od zgodnjega odkritja bolezni. To enostavno pomeni, da moramo bolezen odkriti prej, preden se pri bolniku pojavijo težave. Ko se težave pojavijo, je največkrat bolezen že napredovala in je zdravljenje težje, doba preživetja pa krajša. Kako potem odkriti bolezen pri moškem, ki nima nobenih težav? Urološka stroka, zato priporoča redne preventivne preglede pri vseh moških starejših od petdeset let. Ti naj bi enkrat letno prišli na pregled k urologu, čeprav nimajo nobenih težav. Pri pregledu urolog s prstom otipa prostato in določi vrednost PSA. Če na otip prostata ni normalna ali je vrednost PSA zvišana, je potrebno  napraviti TRUZ in ultrazvočno vodeno punkcijo prostate na prej opisan način. Če je vse v redu, naročamo kontrolni pregled čez eno leto. Hkrati moškim priporočamo primeren dietni režim. Kot je prej navedeno, je velika razlika v številu obolelih med Ameriko in Japonsko predvsem posledica različnega načina življenja in prehrane. V zadnjih letih se veliko pozornosti namenja prehrani kot pomembnemu faktorju za nastanek raka na prostati. Številne raziskave kažejo na škodljivost živalskih maščob in mesa, predvsem rdečega mesa. Zato se priporoča meso živali "dveh nog" in meso živali "brez nog" (piščančje in ribje meso). Ugotavlja se tudi, da uživanje veliko zelenjave in vlaknaste hrane, sadja, riža, soje in drugih stročnic deluje zaščitno in zmanjšuje število obolelih z rakom na prostati. Podobno naj bi delovali ekstrakti številnih rastlin ki vsebujejo antioksidante. Torej, za zaščito pred nastankom raka na prostati in za njegovo zgodnje odkritje lahko veliko naredimo sami.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads