Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Merjenje krvnega tlaka
pripravila Andreja Cokan, dr. med.

Krvni tlak merimo s sfingomanometrom in stetoskopom. Sfingomanometer je sestavljen iz manšete, ki je s cevjo povezana s črpalko (načrpa zrak v manšeto) in s številčnico, na kateri je mogoče odčitati izmerjeni krvni tlak.

Med merjenjem bolnik ponavadi sedi, na roki ima manšeto. Roka je oprta na trdno podlago, tako da je notranja stran komolca obrnjena navzgor. Manšeto namestimo na nadlaket in vanjo načrpamo toliko zraka, da zaustavimo pretok krvi v glavni arteriji roke. Nato zrak počasi spuščamo iz manšete. Konec stetoskopa postavimo tik pod manšeto nad bolnikovo brahialno arterijo v višini komolca. S stetoskopom lahko slišimo šum pretoka krvi. Prisluškujemo arteriji, dokler ne zaslišimo, kako kri udari in steče po arteriji; ta udarec pomeni sistolični tlak. Zrak še naprej spuščamo iz manšete toliko časa, da utrip preneha in kri prosto steče po povsem odprti arteriji; to je vrednost diastoličnega tlaka. Višino sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka odčitamo s številčnice na sfingomanometru. Vrednost krvnega tlaka je po navadi izražena v mm živega srebra (mmHg). Enota mmHg je ostala še od takrat, ko so za merjenje uporabljali stekleno cevko z živim srebrom.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads