Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Vegetarijanska prehrana - zapleti in njihovo preprečevanje

3. Vegetarijanska prehrana in vpliv na zdravje

Ker poznamo več oblik vegetarijanske prehrane, ne moremo posplošeno govoriti o vplivu vegetarijanstva na zdravje. Vedeti moramo za kakšno obliko vegetarijanskega prehranjevanja se je nekdo odločil, kako dolgo, v katerem starostnem obdobju je, ali boleha za določenimi boleznimi in nenazadnje, kako se je prehranjeval v preteklosti. Brez zadržkov lahko lažje oblike vegetarijanstva (npr. lakto-ovo) uvrstimo v posebno obliko zdrave prehrane. Vegetarijanci, ki so povsem prilagojeni na drugačen način prehrane, so zdravi ter normalno prehranjeni. Neprilagojeni pa so že lahko na meji nedohranjenosti. Organizem se mora postopoma privaditi na drugačen način prehranjevanja. Meso postopoma opuščamo in ga nadomeščamo s stročnicami (soja, leča, grah,...). Prehrano je potrebno spremeniti postopno, saj bi to bil šok za naš prebavni sistem. Lažje oblike vegetarijanske prehrane so primerne za vsa starostna obdobja. Dosledna vegetarijanska (veganska) prehrana in presnojedstvo pa nista primerni za vsakogar. V takšni prehrani ni produktov živalskega izvora, zato lahko nastopi pomanjkanje vitamina B12 in železa. Posebej moramo biti pozorni pri veganskem prehranjevanju nosečnic in otrok. Posameznik ali družina, ki se odločita za vegansko ali presnojedsko prehrano, se mora temeljito podučiti o pripravi in izbiri hrane ter svoje zdravstveno stanje redno spremljati pri izbranem zdravniku. Vsak posameznik namreč drugače reagira na spremembo prehranjevanja. Otrok ima v primerjavi z odraslim tudi drugačne potrebe po določenih hranilih. Za odraslega moškega s povišano telesno težo, povišanim krvnim tlakom in holesterolom v krvi bo postopen prehod na vegetarijansko ali vegansko prehrano zelo koristen. Pričakujemo lahko postopno znižanje krvnega tlaka in holesterola. Pri otrocih ali dojenčkih moramo biti previdnejši pri izbiri vegetarijanske prehrane. Lažje oblike vegetarijanske prehrane niso sporne, veganska prehrana in presnojedstvo pa lahko pripeljeta do resnih zdravstvenih zapletov, predvsem zaradi pomanjkanja vitamina B12 in železa. Pri odraslih redkeje pride do takšnih zapletov, ker v organizmu obstajajo zaloge, ki zadoščajo za več let. Vedeti moramo tudi, da materino mleko ni vedno idealna hrana za dojenčka. Če se je novopečena mamica pred porodom več let vegansko ali presnojedsko prehranjevala, bo njeno mleko vsebovalo premajhne količine vitamina B12, da bi lahko pokrila dojenčkove potrebe. Pri dojenčku, hranjenim le s takšnim mlekom, lahko pride do resnih zdravstvenih težav.
Vegetarijanci imajo manj težav z zaprtjem, večinoma imajo nižji krvni tlak in nivo holesterola ter maščob v krvi v primerjavi z vsejedci. S prehodom na vegetarijansko prehrano lahko zmanjšamo riziko za nastanek določenih oblik raka (npr. rak širokega črevesa in danke). Zelo nevarno pa je prepričanje, da lahko samo s spremembo prehrane pozdravimo številne resne bolezni. Presnojedstvo kot način samozdravljenja rakavih obolenj vodi do napredovanja bolezni, bolniki pridejo k zdravniku praviloma zelo pozno, ko popolnoma izčrpani ugotovijo, da jim presna hrana ni pozdravila raka. Na tržišču obstajajo številne knjige, ki zavajajo rakave bolnike, jim ponujajo čudežne metode prehranjevanja (npr. 40 dnevna stradalna kura z presnimi sokovi,...) in navajajo številne ozdravljene primere. Nobena od teh metod ni bila znanstveno preverjena in nikoli niso navedeni številni bolniki, ki so razočarani in izčrpani na koncu pristali v bolnišnici, kjer jim zaradi napredovane bolezni težko pomagamo. Dejstvo je, da uradna medicina uspešno zdravi in pozdravi številna rakava obolenja z metodami, ki so znanstveno preverjene. Ker je praktično vsaka rakava bolezen ozdravljiva v začetnem stadiju je pomembno, da v primeru težav ne odlašate z obiskom pri zdravniku.

 

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads