Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Ščitniki za zobe
pripravil mag. Nenad Mehle, dr.stom.

Za športnike in rekreativce

Zobozdravniki ugotavljamo, da narašča število poškodb zob, obzobnih tkiv, čeljustne kosti in čeljustnega sklepa. Zdravljenje takšnih poškodb in kasnejša protetična rehabilitacija sta dostikrat dolgotrajna, zahtevna in draga.
Poškodbe lahko nastanejo pri padcih pri kolesarjenju, rolanju, ali pri udarcih pri igranju hokeja, košarke, rokometa... Če uporabljamo čelade ter ščitnike za zapestja in komolce pri rolanju, ne vidim razloga da ne bi zaščitili tudi zobe!
Pri udarcih v predel obraza hude poškodbe pogosto nastanejo zaradi neuporabe ščitnikov oz. uporabe neodgovarjajočega (nekakovostnega) ščitnika.

Ščitnik lahko primerjamo s športnimi copati. Košarko ne bomo igrali obuti v natikače za na plažo! Pri izbiri ščitnika je potrebno upoštevati proizvajalca kateri je uveljavljen, ima reference ter s svojim izdelkom zagotavlja dobro zaščito, preprosto uporabo in vzdrževanje. Ščitnik je potrebno izbrati glede na stopnjo tveganja in pričakovane intenzitete udarca pri posameznem športu. Materiali iz katerih je narejen morajo biti biokompatibilni, mehansko in termično obstojni, neškodljivi, da ne dražijo sluznico ali povzročijo alergijsko reakcijo. Kvalitetni ščitniki so narejeni iz dveh različnih materialov, tako da ublažijo udarec ter njegovo silo enakomerno prenesejo na kost. Potrebno je, da ima ščitnik vgrajene zračnike, da ne ovira dihanje niti pri večjih fizičnih naporih.
Pravilno mora biti nameščen , tako, da je stabilen in nemoteč. Priporočljivo je, da prvo namestitev in prilagoditev opravi strokovnjak (zobozdravnik), kateri bo tudi svetoval pri izbiri odgovarjajočega ščitnika.
Kvalitetni ščitniki so tudi dražji. Veliko dražje je, če jih ne uporabljamo ali uporabljamo ščitnike slabe kakovosti.

Za "škripače"

Veliko ljudi, nezavedajoč, v spanju stiska zobe. Nekateri tako močno, da se sliši značilen zvok (škripanje).Pri tem prihaja do obrabe griznih površin zob (strokovno se temu reče abrazija zob) in poškodb obzobnega tkiva (parodoncij). Zaradi močnega stiskanja se žvečne mišice in čeljustni sklep utrudijo in kar je lahko vzrok jutranjemu glavobolu!
Za odpravo te škodljive in neprijetne razvade ter preprečevanje njenih posledic obstajajo posebej narejeni ščitniki, katere je potrebno imeti v ustih ponoči med spanjem ter še eno uro podnevi.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads