Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zobozdravstveni nasveti za starše

1. Preprečevanje bolezni zob in ustne votline za nosečnice

Med nosečnostjo se v ženskem organizmu dogajajo velike spremembe. To so normalna anatomska, histološka, biokemična in hormonska dogajanja, ki imajo nalogo pripraviti organizem za nosečnost in porod.

Pri zaščiti zdravja nosečnice sodelujejo ginekolog, splošni zdravnik, pediater, stomatolog in patronažna sestra. Dobro sodelovanje z njimi bo prispevalo k ohranitvi materinega zdravja in pravilnemu razvoju otroka.

Več kot 90% otrok zboli zaradi kariesa (zobne gnilobe). Tega je potrebno začeti preprečevati, ko se zobje začnejo formirati, to je v zgodnji nosečnosti.

Kako nosečnost vpliva na zobe bodoče matere?

Obstaja mnenje, da "stane" vsaka nosečnost mater en zob, oz. da zobje v nosečnosti pogosteje zbolijo. To pojasnjujejo z večjo potrebo po kalciju, ki je nujen za zgradbo otrokovih kosti. Res je, da se od petega meseca nosečnosti povečajo potrebe po tem mineralu. Če ga mati s hrano in vodo ne zaužije dovolj, se začne izločati iz njenih kosti, nikoli iz zob. Zato pomanjkanje kalcija ne vpliva na nastanek kariesa na materinih zobeh.

Veliko nosečnic v prvi tretjini nosečnosti bruha. To povzroča večjo kislost v ustih, kar škoduje zobni sklenini.

Zaradi hormonskih sprememb je dlesen bolj občutljiva, prihaja do njenega otekanja, vnetja, pogosto nastanejo obzobni žepi. Otežena je pravilna higiena.

Med nosečnostjo mnoge ženske spremenijo način prehranjevanja (kisla hrana, sladkarije), kar zagotovo slabo vpliva na zdravje zob.

Pri nekaterih ženskah so prisotni vsi našteti faktorji, pri drugih pa samo nekateri.

V devetih mesecih je v zdravih in čistih ustih malo možnosti za nastanek novega kariesa. Nobena ženska ne bo imela zaradi nosečnosti več kariesa, če bo skrbela za redno in pravilno higieno ustne votline in če bo redno obiskovala svojega zobozdravnika (tudi pri najmanjših spremembah na dlesnih).

Ali lahko v nosečnosti zobe zdravimo?

Zobozdravnik pozna značilne reakcije organizma nosečnice in bo izbral najustreznejši način zdravljenja, ki ne bo škodoval ne bodoči mamici ne njenemu otroku. Če bo potrebno, se bo posvetoval z izbranim ginekologom.

RTG snemanje zob v nosečnosti je mogoče le, če je aparat brezhiben, če so žarki pravilno usmerjeni ter z obvezno uporabo vseh zaščitnih ukrepov. V prvih 12 tednih nosečnosti je RTG snemanje indicirano samo v najnujnejših primerih.

Izdiranje zob je dovoljeno, razen v izjemnih primerih (težave s strjevanjem krvi, prezgodaj oluščena posteljica).

Nosečnica ne sme uživati zdravila po lastni volji, temveč le, če jih predpiše zdravnik. Nekatera zdravila lahko ogrozijo otrokovo zdravje.

Ko ste zvedeli za nosečnost, obiščite svojega zobozdravnika, kar bo koristilo vam in vašem otroku.

Kaj bodoča mamica lahko stori za zobe svojega otroka?

Otrok ob rojstvu ni star en dan, temveč devet mesecev. Zato se skrb za njegovo zdravje začne v zgodnji nosečnosti.

Na kvaliteto vseh mlečnih zob in prvih stalnih ("šestice") vpliva materina prehrana med nosečnostjo. Zobje se začnejo oblikovati že v 6 tednu nosečnosti! Zagotovimo dober "gradbeni material". Materi ni treba jesti za dva. Njena prehrana naj bo raznovrstna, bogata z beljakovinami, minerali, vitamini.

Za pravilen razvoj zob sta še posebej pomembna vitamina A in D ter minerali kalcij, fosfor in fluor.

Pomanjkanje vitaminov A in D povzroča nastajanje manjvrednih in deformiranih zob, ki so nagnjeni h kariesu. Vitamin A najdemo v mleku, jajcih (rumenjak), korenčku, jetrih, maslu. Vitamin D se nahaja v ribjem olju. Sončenje močno vpliva na njegovo nastajanje.

Minerali kalcij, fosfor in fluor so osnovni gradbeni material pri izgradnji kosti in zob. Vir kalcija in fosforja so voda, sir, mleko, rumenjak, črni kruh.

Fluor močno vpliva na razvoj zob. V tretjem mesecu nosečnosti se začenja mineralizacija zob. Če v tem obdobju zagotovimo pogoje za vgradnjo fluora v zobno sklenino, bo zob bolj odporen proti kariesu, bolj bel in brez površinskih madežev. Vir fluora je pitna voda. Novejše raziskave so potrdile da ima pitna voda v naših vodovodih zelo malo fluora. Zato se priporoča uživanje tablet FLUORNATRIL 1 mg in sicer enkrat na dan od tretjega meseca nosečnosti do konca dojenja. Priporočljivo je tudi enkrat tedensko želiranje zob z AMINFLUORID gelom.

Tako zagotovimo potrebno količino fluora v obdobju intenzivnega razvoja otrokovih mlečnih in najmanj štirih stalnih zob ter hkrati zaščitimo svoje zobe.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads