Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zobozdravstveni nasveti za starše

3. Nasveti za otroke starosti 6 - 12 mesecev

Čaju, vodi, svežim sokovom ali drugi hrani ne dodajamo sladkorja. Otrok naj se navaja na naraven okus hrane in pijač. Sadja in zelenjave ne pripravljamo z električnim mešalcem, temveč ju nastrgamo ali stlačimo. Hrano ali sok pripravimo iz svežega sadja ali zelenjave.

Hranjenje s stekleničko je treba postopoma opuščati in navajati otroka na pitje iz skodelice. Zobem zelo škoduje uživanje sladkanih tekočin; nekateri otroci držijo plastično stekleničko z dudo v ustih ves dan in celo po noči, služi jim kot pomirjevalo. Posledice so strahotne : mlečni zobje zaradi oblivanja s sladko tekočino razpadejo, nastanejo boleča vnetja zobnega jedra ( pulpe). Otrok ne more žvečiti hrano, pravilno izgovarjati nekaterih glasov, ima bolečine in gnojna vnetja okrog zob. Stalno sesanje dude lahko povzroči motnje v razvoju čeljusti.

Zobje začnejo izraščati:

6. mesec starosti prvi spodnji sekalci (2)
od 8. do 10. meseca prvi zgornji sekalci (2)
od 10. do 14. meseca spodnji in zgornji stranski sekalci (4
po 12. mesecu zgornji in spodnji prvi kočniki (4)
od 16. do 18. meseca podočniki (4)
do 24. meseca drugi kočniki (4)


To so okvirni termini. Odstopanje do 3 mes. je v mejah običajnega. Če otroku prvi zobje ne začnejo izraščati do prvega leta starosti, ali če do konca drugega ne izrastejo vsi, je potrebno obiskati zobozdravnika.

Žvečenje dobro oprane gumijaste igrače, otroku olajša boleče izraščanje zob.

Zaradi večkratnega dnevnega uživanja sladkorja (nahaja se v hrani in pijači) in zaradi prisotnosti zobnih oblog, sklenina mladega zoba ne zori, ampak se minerali ropajo iz njene vrhnje plasti. Posledica je razpad sklenine in nastanek zobne gnilobe (kariesa).

Zobno gnilobo učinkovito preprečimo z odstranjevanjem vzroka - sladkorja v prehrani in odstranjevanjem zobnih oblog. Takoj ko izrastejo, zobe začnemo čistiti s prstom, ovitim v gazo. Čistimo jih po obroku, obvezno pa zvečer pred spanjem! Postopoma jih začnemo čistiti z malo zobno ščetko (2. leto starosti).
Otrok naj diha skozi nos - ustnični stik je pomemben za usklajen razvoj čeljusti in obraza.

V igri, pri padcu, otroci pogosto poškodujejo zobe. Običajno so prizadeti prvi zgornji sekalci. Pri poškodbi, lahko korenina mlečnega zoba poškoduje, ali premakne zametek stalnega. Pri poškodbah mlečnih zob je priporočljivo čimprej obiskati zobozdravnika.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.004s] Ads