Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Žolčni kamni
pripravil asist. mag. Boštjan Mlakar, dr. med.,
specialist abdominalne kirurgije

Dejavniki, ki povečajo nevarnost za nastanek žolčnih kamnov

Žolčne kamne ima 10 do 20% odraslih. Pogostejši so pri ženskah, saj hormon estrogen povečuje holesterolno nasičenost žolča, kar povečuje nevarnost za nastanek žolčnih kamnov. V nosečnosti se hormonskemu dejavniku pridruži še zmanjšana gibljivost žolčnika. Tudi debelost povečuje nevarnost za žolčne kamne. Shujševalna kura brez maščob je posebno nevarna za razvoj žolčnih kamnov, saj se žolčnik prazni predvsem ob prisotnosti maščob v hrani. Shujševalna dieta mora vsebovati vsaj dodatek manjše količine maščob, da se izognemo razmeram, ki lahko vodijo v nastanek žolčnih kamnov. Tudi s strarostjo narašča pojavnost žolčnih kamnov, podobno je pri osebah po poškodovani hrbtenjači in pri tistih, ki jih več mesecev parenteralno hranimo (dobivajo le umetno hrano v žilo). Pomemben je tudi dedni dejavnik, saj se pri določenih rasah in družinah žolčni kamni pogosteje pojavljajo.

Težave, ki jih povzročajo žolčni kamni

Večina oseb z žolčnimi kamni nima težav, pravimo, da imajo asimptomatske žolčne kamne, odkrijemo jih naključno ob ultrazvočnem pregledu trebuha zaradi drugih težav in obolenj. Bolniki, ki imajo težave zaradi žolčnih kamnov opisujejo nenadno in stalno bolečino, ki se pojavi pod desnim rebrnim lokom, traja 15 do 30 minut in se lahko širi tudi nazaj v hrbet ali v žličko. Bolečino lahko spremlja slabost in bruhanje. V kolikor bolečina ne popusti in traja več ur moramo pomisliti na vnetje žolčnika, vnetje žolčevodov, vnetje trebušne slinavke ter na številna druga obolenja v trebuhu, zato je v takšnih primerih potrebno poiskati zdravniško pomoč. Zdravnik bo opravil pregled trebuha, odvzel kri za krvne preiskave in se glede na izvid odločil za ultrazvok trebuha in po potrebi tudi za dodatne preiskave.

Zdravljenje

Osebe pri katerih naključno ugotovimo žolčne kamne in so brez težav ni potrebno zdraviti. Izjema so bolniki z t.i. »porcelanastim« žolčnikom, večjim polipom žolčnika, sladkorni bolniki, nosilci Salmonele in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom.

Nujna medicinska pomoč zaradi bolečin povezanih z žolčnimi kamni zajema zdravila proti bolečinam (spazmoanalgetike) ter v primeru vnetja tudi antibiotik. Glede na težavnost obolenja se zdravnik odloča med ambulantnim in bolnišničnim zdravljenjem. Morebitne ponovne težave zaradi žolčnih kamnov najučinkoviteje odpravimo z operativno odstranitvijo žolčnika. Danes večino posegov opravimo laparaskopsko, kar pomeni, da operiramo skozi majhna vstopna mesta ob pomoči kamere, ki nam prenaša sliko na zaslon. Včasih zaradi razmer v trebuhu, hudega vnetja, anatomskih variant ali pridruženih obolenj posega ni moč dokončati laparaskopsko, temveč je potrebno odpreti trebuh na klasičen način.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads